Безкоштовна доставка від 10000 грн.
Знижки на відправлення по Україні

Що необхідно знати і враховувати при виборі матраца

Що необхідно знати і враховувати при виборі матраца

Правільно підібраний матрац - запорука міцного сну і здоров'я хребта. Уві сні ми проводимо в середньому третину життя, тому підходити до вибору матраца слід усвідомлено.

Матраци діляться на два види: пружинні та безпружинні. У кожного варіанту є свої плюси і мінуси. Як пружинні, так і безпружинні матраци відрізняються:

  • ціною
  • розмірами
  • обмеженням по вазі
  • жорсткістю
  • наповненням
  • додатковими властивостями

Пружинні матраци і види пружин

Пружинний матрац - це матрац, в якому як ядро ​​і основа використовується пружинний блок. Для виготовлення пружинних блоків використовується міцний дріт різного діаметру, що пройшов антикорозійну обробку і загартовування. Пружинні блоки бувають двох типів: залежний пружинний блок Bonnel і незалежні пружинні блоки різних конструкцій.

Залежні пружинні блоки Bonnel є жорстко з'єднані між собою пятивиткові пружинні елементи. Такий вид пружинних блоків дуже надійний, довговічний, випробуваний часом, проте має один істотний недолік - при навантаженні на одну з пружин матраца, відбувається стиснення сусідніх ділянок через жорсткої зчіпки. Такі блоки часто використовують в бюджетних моделях матраців через їх високу надійність, непоганого рівня комфорт готового виробу і невисокої ціни.

Незалежні пружинні блоки - більш сучасний варіант наповнення, пружини не пов'язані між собою і знаходяться в тканинних чехольчиках. За рахунок такої конструкції, блок все ще зносостійкий, довговічний і надійний, але при цьому має яскраво виражений ортопедичний ефект. Він досягається тим, що навантаження «відпрацьовують» тільки ті пружини, на які безпосередньо доводитися тиск.

Такі блоки можуть відрізнятися формою пружин, розміром пружин, їх кількістю і розташуванням, а так само вони можуть мати різні по жорсткості зони. Чим більше пружин на квадратний метр розташоване в такому блоці, тим краще він підтримує хребет. Найпоширенішим варіантом незалежного пружинного блоку є Pocket Spring.

Конструкції пружинних матраців схожі:

  • Пружинний блок - ядро ​​матраца (про види та особливості пружинних блоків написано нижче);
  • Шар повсті - оберігає м'які шари матраца від негативного впливу пружин;
  • Наповнювач - верхній шар який не дає тілу відчувати пружини і одночасно робить матраци такими м'якими і комфортними, зазвичай це різні види пінополіуретану (ППУ), кокосова койра або латекс;
  • Чохол - зазвичай він стрейчевий, але бувають і інші варіанти. У матрацах Matratex використовується тільки стрейчева тканина підвищеної щільності.

Безпружинні матраци

Як і випливає з назви, це матрац, наповнення якого виконано без використання пружин. Як наповнення може виступати пінополіуретан (ППУ), латекс, кокос та інші матеріали. Видів безпружинних матраців матраців дуже багато, оскільки виробники постійно вигадують різні варіанти комбінацій різного за властивостями пінополіуретану (ППУ), латексу і койри. За рахунок такого розмаїття, безпружинні матраци можуть бути і дуже м'якими, так і навпакаи. 

Жорсткіть матрацу

Для вибору жорсткості матраца, слід спиратися на власні переваги, фізіологічні особливості, стан здоров'я та вік.

Умовно матраци поділяються на такі види жорсткості:

- м'який

- середньо м'який

- середньої жорсткості

- жорсткий

Жорсткість матраца продиктована його наповненням. Такі матеріали, як кокосова койра, пінополіуретан з підвищеним ступенем пружності будуть збільшувати жорсткість, а латекс, мемори фоум або пенополіуретани зі зниженою пружністю, навпаки, додадуть матрацу м'якості.

Яку ж жорсткість вибрати для кінцевого споживача? Для дорослих людей, вагою менше 90 кілограм, слід в першу чергу звертати увагу на їх індивідуальні переваги. Дітям зазвичай рекомендуються матраци середньої і високої жорсткості, а літнім людям варто звернути увагу на м'які матраци. Матраци середньої і високої жорсткості так само відмінно підійдуть людям, які ведуть малорухливий спосіб життя і тим хто періодично відчуває болю в спині.